Što je energetski certifikat i koliko dugo vrijedi?

09.11.2015
Energetski certifikat je dokument kojim se predočuju energetska svojstva nekretnine. On daje uvid u kvalitetu nekretnine sa stajališta potrošnje energije odnosno svrstava nekretninu u jedan od osam energetskih razreda (od A+ do G). Energetski razred A+ je najbolji, a razred G je energetski najlošiji. Što su energetska svojstva nekretnine bolja to je potrošnja energije manja.

Primjerice, za stan od 75m2 energetskog razreda B godišnji troškovi grijanja mogu biti i do nekoliko tisuća kn manji od jednako velikog stana koji ima energetski razred E, a koristi isti tip grijanja. Energetski certifikat važi 10 godina od dana njegova izdavanja, a izdaje se za nekretninu za koju je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje temperature u skladu sa njenom namjenom.

Certifikat se ne izdaje za nekretninu koja ima rok uporabe 2 godine i manje, zatim za nekretnine ukupne korisne površine manje od 50m2, te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama. Sadržaj i izgled energetskog certifikata propisan je pravilnikom.

U Hrvatskoj, Od 1. siječnja 2014. na snagu stupa Zakon o gradnji koji propisuje obaveze vlasnika nekretnina i ovlaštenih posrednika u prometu nekretninama. Za nepridržavanje zakonskih obveza koje se odnose na energetsko certificiranje nekretnina, propisane su novčane kazne u iznosu od 5.000 kn do 10.000 kn za fizičke osobe (vlasnike nekretnine i ovlaštene posrednike u prometu nekretninama) i od 15.000 kn do 30.000 kn za pravne osobe (vlasnike nekretnine i ovlaštene posrednike u prometu nekretninama). Ovdje možeš saznati osnovne informacije o novim obvezama, energetskom certifikatu, za koje nekretnine i kada ga je potrebno imati te gdje i od koga možete naručiti izradu.


The account with the email address already exists on the site. To synchronize with Social Network Login plugin please enter the password to your account on the site.

Listings to be compared

    There are no listings to compare.
    Είσοδος
    Όνομα χρήστη
    Κωδικός πρόσβασης
    Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης; Υπενθύμιση