Real Estate Agency advertising

Kakva je uloga i značaj elektronskog marketinga za agencije za nekretnine?
 
U izvještaju Nacionalne asocijacije agenata za nekretnine u SAD-u (NAR) za 2014. godinu, za 43% kupaca nekretnina, traženje nekretnina na Internetu bio je prvi korak u procesu kupovine nekretnine, dok je 12% kupaca nekretnina prvo na Internetu potražilo informacije o kupoprodajnom procesu. Ukupno 92% ispitanih kupaca nekretnina je na određeni način koristilo Internet za traženje nekretnine, dok je 50% njih koristilo mobilne web stranice ili aplikacije za pretragu. Za 98% ispitanih kupaca, agenti za nekretnine su viđeni kao vrlo koristan izvor informacija. Tipičan kupac nekretnine tražio je 10 sedmica i pogledao 10 nekretnina – ovaj period je za 2 sedmice kraći u odnosu na izvještaj iz 2013. godine.
 
U velikom istraživanju o primjeni e-marketinga u agencijama za nekretnine, koje je u 2015. godini za potrebe svoje doktorske disertacije proveo osnivač portala Nekretnine365.com  doc. dr. Kenan Mahmutović pokazalo je da je prosječan udio marketing budžeta namijenjen za e-marketing aktivnosti u agencijama za nekretnine 34,4%, pri čemu u strukturi budžeta za e-marketing aktivnosti, prosječno, agencije najveći dio troše na oglašavanje na oglasnicima (35,2%) i na razvoj i održavanje web lokacije (23,4%), a potom slijedi ulaganje u CRM softver (11,4%), kontekstualno oglašavanje (6,5%), oglašavanje displej oglasima (6%), društvene mreže (5,6%) te na razvoj mobilnih aplikacija (4,2%).
 
U kontekstu nivoa implementacije e-marketinga u agencijama za nekretnine, najučestalije e-marketing aktivnosti (tehnike) u agencijama za nekretnine su „redovno ažuriranje web lokacije“ (83,3%) i „oglašavanje ponude na Internet oglasnicima za nekretnine“ (80,4%).
 
U domenu utjecaja na unapređenje marketing efikasnosti, 80% ispitanih agencija se slaže da implementacija e-marketinga dovodi do povećanja produktivnosti agenata75,3% se slaže da e-marketing omogućuje smanjenje vremena potrebnog za obavljanje rutinskih poslova73% se slaže da dovodi do smanjenja troškova komuniciranja, 65,2% se slaže da dovodi do smanjenja transportnih troškova i 64% se slaže da dovodi do smanjenja troškova posredovanja.
 
U domenu utjecaja na unapređenje marketing efektivnosti, 89,1% agencija se slaže da implementacija e-marketinga vodi ka jačanju imidža i većoj prepoznatljivosti agencije na tržištu, 83,6% agencija se slaže sa tvrdnjom o utjecaju na povećanje broja prodaja ili iznajmljivanja nekretnina.
 
Od ukupnog broja „kupovnih upita“ potencijalnih kupaca, prosječno 62,2% upita agencije primaju putem interneta.
 
Od ukupnog broja „prodajnih upita“ potencijalnih klijenata koji su zainteresirani za angažman agencije u prodaji vlastite nekretnine, prosječno 44,4% upita agencije dobijaju putem Interneta.
 
Uz prosječna ulaganja od 34,4% svog marketing budžeta u e-marketing, pri čemu polovina agencija za nekretnine ulaže do 20% svog marketing budžeta u Internet, agencije prosječno ostvaruju 50% svih upita potencijalnih kupaca i klijenata, što potvrđuje da je Internet najefikasniji i najefektivniji medij za oglašavanje nekretnina.
 
Zašto je prisustvo na Internet oglasnicima krucijalno za poslovanje agencija za nekretnine?

Brza kompjuterizacija u industriji nekretnina dovela je do nekoliko promjena u transakcijskim procesima:

1. Prebacivanje funkcije „traženja nekretnine“ na kupca.
Kupci sada češće sami traže željenu nekretninu na Internetu, prije nego što kontaktiraju agenta i predoče mu listu potencijalnih nekretnina za koje su zainteresirani. Ovo omogućuje agentu da uštedi vrijeme koje bi inače potrošio u fazi rane pretrage, te da bez značajnijeg utroška vremena bolje razumije želje i potrebe kupca.

2. Agregiranje većeg broja ponuda nekretnina i javno prezentiranje ponude
Kupci na jednom mjestu, na specijaliziranim oglasnicima za nekretnine ili specijaliziranim pretraživačima za nekretnine mogu pretražiti veću ponudu nekretnina, od većeg broja agencija i doći do velike količine korisnih informacija. Zato su Internet oglasnici prva polazna tačka kod traženja nekretnina.

3. Više-kanalna komunikacija
Sveprisutnost upotrebe mobilnih telefona, sve veća upotreba e-maila i www (sofisticiranih web lokacija koje nude pregršt korisnih informacija, slike, virtualne panorame i video prezentacije nekretnina) poboljšava tok informacija u procesu kupoprodaje. Proces kupoprodaje postaje znatno transparentniji i lakše je identificirati i riješiti eventualne probleme u samom procesu.

4. Automatizacija i polu-automatizacija određenih procesa
Zahvaljujući potpunoj automatizaciji ili poluautomatizaciji, određeni koraci u procesu kuporodaje nekretnina su znatno olakšani. Npr. korištenjem online formulara moguće je prikupljanje informacija od klijenata, vršiti njihovo bilježenje u bazama podataka, kao i automatski prilagoditi web lokaciju ili e-mail ponude, prema specifičnim zahtjevima ili preferencijama korisnika.
Razvoj standarda za razmjenu informacija omogućio je lakšu i automatiziranu razmjenu informacija među različitim servisima (npr. agent iz svoje desktop aplikacije automatski oglašava nekretnine na web lokaciji agencije, ali i na web oglasnicima. Na ovaj način zahvaljujući XML standardu,  podaci se automatski sinkroniziraju sa web lokacije agencije, na veći broj oglasnika na kojima agencija oglašava, na specijalizirane tražilice za nekretnine, kao i na veći broj društvenih mreža. Greške koje mogu nastati prilikom višestrukog unosa podataka su eliminirane, a ostvaruje se enormna ušteda u vremenu i novcu.

Portal Nekretnine365.com je takoreći vizionarski, još od svog osnutka, punih 12. godina, agencijama za nekretnine pružio mogućnost automatskog importa i ažuriranja oglasa putem XML tehnologije, a od kraja 2015. godine usluga XML sinkronizacije je uključena u sve oglasne pakete bez dodatne naknade.

Portal Nekretnine365.com posvećen je unapređenju korisničkog iskustva uzimajući u obzir navedene svjetske trendove. Prilagođenost svim vrstama uređaja (desktop, laprop, tablet, pametni telefon), integracija novih tehnologija (interaktivne mape, earth prikaz lokacije nekretnine, video zapisi, prikaz infrastrukturnih objekata u okruženju nekretnine), automatizacija procesa oglašavanja (kroz XML sinkronizaciju), razvoj mobilnih aplikacija, multijezičnost korisničkog sučelja, samo su neki od servisa koji su osigurali da punih 12 godina portal Nekretnine365.com bude jedna od vodećih platformi za olakšanje procesa kupoprodaje nekretnina.

Online oglasi koji se ažuriraju u realnom vremenu na Internet oglasnicima, virtualne panorame i video prezentacije objekata, financijski kalkulatori, mape sa prikazom infrastrukturnih objekata i druge korisne informacije, pomažu kupcima nekretnina da budu bolje informirani u cjelokupnom kupoprodajnom procesu. Web sajtovi agencija za nekretnine i Internet oglasnici nisu zamijenile agente za nekretnine, ali su povećale njihovu produktivnost i kvalitetu usluge.

Predviđanja pokazuju da će se u budućnosti sve veći dio kupoprodajnog procesa dešavati bez prisustva agenta za nekretnine, prvenstveno faza pretrage, što će rezultirati povećanjem efikasnosti agenata, koji će nakon što kupac sam izvrši inicijalnu pretragu i poglede online prezentacije nekretnina, imati suženi izbor nekretnina za ličnu prezentaciju, a time se smanjuje i vrijeme potrebno da agent zaključi prodaju. Da bi agencija ostvarila ove koristi, neophodno je da svoju ponudu učini dostupnom na Internet oglasnicima za nekretnine, koji su polazna tačka u procesu traženja nekretnina.

Zašto se oglašavati na Nekretnine365.com ?

Portal Nekretnine365.com jedan je od prvih specijaliziranih Internet oglasnika za nekretnine, pokrenut 2004. godine s  idejom autora da postane prvo regionalno online tržište nekretnine koje će kupcima i prodavcima na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore olakšati kupoprodaju nekretnina.

Misija portala je da primjenom IT tehnologija i marketinških ekspertiza olakša proces kupoprodaje nekretnina, kreiranjem najboljeg korisničkog iskustva za kupce, unajmljivače, prodavce i iznajmljivače nekretnina. Uz to, naša misija je da kroz primjenu e-marketinga unaprijedimo poslovanje agencija za nekretnine i ujedno kreiramo ambijent transparentnog i uređenog tržišta nekretnina.

Brojka od 1 milion pregleda mjesečno i 100.000 aktivnih ponuda nekretnina, potvrđuje da se radi o respektabilnom i prepoznatljivom online brendu koji je polazna tačka u potrazi za nekretninama!

Razumijevanje procesa kupoprodaje nekretnina i promjena u ponašanju potencijalnih kupaca, primjena najnovijih online tehnologija i marketinških ekspertiza, razvoj višejezičnog sučelja, kao i razvoj mobilnih platformi, dovela je do stvaranja globalno prepoznatljivog brenda, koji ponudu agencija za nekretnine čini dostupnom u 122 zemlje svijeta na ukupno 11 svjetskih jezika: arapski, ruski, italijanski, francuski, portugalski, grčki, engleski, njemački, turski, španjolski, bosanski/hrvatski/srpski.

Agencije partneri portala Nekretnine365.com uz minimalna ulaganja u odnosu na druge platforme, ostvaruju veliki doseg na ciljnim tržištima. Agencije imaju mogućnost otvaranja svoje trgovine na Nekretnine365.com čime dobivaju napredne mogućnosti oglašavanja te pristup velikom online tržištu. Brojne funkcionalnosti koje donosi agencijski korisnički nalog skrojene su kako bi odgovarale potrebama većih ili manjih firmi ili pak potrebama poslovanja koje vodi samo jedna osoba.

Oglasni paketi se sastoje od standardnih oglasa izdvojenih oglasa za prodaju i najam nekretnina.

Izdvojeni oglasi su namijenjenih isticanju posebnih/atraktivnih ponuda s ciljem brže realizacije kupoprodajnog posla.

Agencije mogu jednostavno upravljati svojim oglasima ručno, putem vlastitog administrativnog interfejsa, ili se odlučiti za automatizirano oglašavanje, kroz sistem XML sinkronizacije.
XML sinkronizacija osigurava da se svi oglasi objavljeni na web site-u agencije, automatski prenose na portal, automatski ažuriraju, bez potrebe za manualnim radom agenata u agenciji. Ova usluga donosi značajne uštede u novcu i vremenu!

Kvalitet portala Nekretnine365.com prepoznale su mnoge softverske kompanije koje rade na razvoju programa za agencije za nekretnine, koje su u svojim aplikacijama osigurale podršku za automatiziranu objavu nekretnina na portal Nekretnine365.com i tako postali partneri portala. Neke od pomenutih aplikacija su: Dimedia nekretnine, Estan, IrealOne, Nekretnine1.pro i dr.
Agencije, korisnici softverskih rješenja naših partnera ostvaruju značajne popuste na oglašavanje nekretnine na portal Nekretnine365.com. Kontaktirajte našu marketing službu za informacije o aktuelnim popustima i posebnim ponudama!

Specijalni korisnički nalog za brokere  (agencije za nekretnine) uključuje niz posebnih pogodnosti:
- Kreiranje vlastitog kataloga nekretnina agencije (online trgovina) sa adresom www.nekretnine365.com/nazivagencije sa kontakt informacijama i kontakt formom.
- Brendiranje vaše trgovine na Nekretnine365.com (postavljanje vašeg logotipa i detaljnih informacija o trgovini)
- Mogućnost upisa odgovarajućeg broja oglasa (oglasni paketi), pri čemu svaki paket uključuje određeni broj Izdvojenih oglasa
- Logotip agencije i detaljne informacije o agenciji dostupne su na svakom oglasu
- Mogućnost unosa do 40 slika nekretnine i 3 video zapisa
- Promocija nekretnina pored web platforme i na društvenim mrežama te na mobilnoj platformi za Android i iPhone uređaje.
- Vaši oglasi se objavljuju i na partnerskim servisima poput gohome.ba, gohome.rs ...
Mogućnost automatske objave i automatskog ažuriranja oglasa agencije putem sistema XML sinkronizacije
- Integracija portala sa aplikacija za agencije za nekretnine, poput Dimedia Nekretnine, iRealOne, Nekretnine1.pro, eStan i drugi (automatsko oglašavanje na portal iz aplikacija)
Jednostavno upravljanje oglasima, upload slika i videa.
- Prevod oglasa na 11 svjetskih jezika i promocija na području 122 države!
- Upis agencije u imenik agencija sa svim kontakt podacima.
- Mogućnost oglašavanja putem banner oglasa.
- Dodatni bonus pre-paid krediti za kupovinu dodatnih izdvojenih oglasa ili oglašavanje putem bannera.

Cjenik oglasnih paketa za agencije
Cjenik oglasnih paketa za agencije možete preuzeti OVDJE.
The account with the email address already exists on the site. To synchronize with Social Network Login plugin please enter the password to your account on the site.

Listings to be compared

    There are no listings to compare.
    Anmelden
    Benutzername
    Passwort
    Passwort vergessen? Erinnern