Kako uslikati fotografije nekretnine

Aug 29, 2019
Jeste li ikad vidjeli slike neke nekretnine u časopisu ili na Internetu i pomislili, je li ovo mjesto uopće stvarno?  Kvalitetne fotografije nekretnina zapravo imaju veliki utjecaj na prodaju nekretnina. Prema jednom istraživanju koje je napravila kompanija za fotografiranje nekretnina VHT Studios, vrhunske fotografije mogu učiniti da se vaša kuća prodaje 32% brže od kuće predstavljene sa slabije kvalitetnim i prosječnim slikama. To se ne odnosi samo na dvorce koji vrijede milijune dolara, već su u obzir uzete kuće svih vrijednosti. 

Prošle je godine 51% kupaca kupilo dom koji su pronašli putem interneta. To znači da kvalitetne fotografije nekretnina mogu “sklopiti ugovor” prije nego što kupac uopće pogledaju nekretninu uživo. Intervjuirali smo vrhunske agente u poslu, pretraživali blogove o nekretninama i napravili tonu istraživanja o umjetnosti i znanosti kvalitetne fotografije. Uz to vam donosimo najbolji vodič za snimanje fotografija nekretnina koje su jednako dobre kao da ih rade profesionalci.
 

Kako pripremiti svoju kuću za prekrasne fotografije 


Bez obzira na to koliko vrijedi vaša kuća ili stan, moguće je učiniti da ona izgleda jako skupo. Ali prvo, da biste se pravilno pripremili za fotografiranje nekretnine , sve te dodatne stvari koje imate u kući moraju ići van! Prema Billu Gassettu , vrhunskom stručnjaku za promet nekretninama , "Kupci žele i trebaju vidjeti sav potencijal vaše kuće kako bi se vidjeli u njoj, ali to može biti jako teško kad je ona puna vaših stvari - bez obzira koliko su Vam one možda važne. "

Prvo, pospremite i očistite svaku sobu. Započnite s kuhinjom i skinite sve s pulta. To uključuje vaš toster, mikrovalnu pećnicu, blender - bilo koji kuhinjski uređaji, pribor, krpe, ulja itd. Ako imate prostora, možete ih uredno organizirati u svojim kuhinjskim ormarima ili smočnici. Zatim očistite svaku moguću kuhinjsku površinu. To uključuje svaku prljavštinu koja se pojavila tijekom godina, spaljene tvari koje čine da vaš štednjak izgleda katastrofalno, i naravno kuhinjski pod.

Nakon što završite posao u kuhinji, pozabavite se dnevnom sobom. Uklonite sve osim namještaja i stolnih svjetiljki. Očistite stalak za cipele u dnevnoj sobi ili ulazu, skinite jakne i kape sa svih polica za kapute i sakrijte krevete za kućne ljubimce. Zatim očistite i usisajte svaki centimetar prostora .
Sada, učinite isto za svaku drugu sobu. Odnesite sve osim velikih komada namještaja i svjetiljki. To znači da sve toaletne potrepštine u kupaonici trebaju pronaći drugi dom.
 

Pobrinite se za dom izbliza


Sad kad ste kuću očistili, morat ćete je sami aranžirati ili koristiti usluge profesionalnih dizajnera. Kuće koje nisu aranžirane dobro ne fotografiraju se dobro, a prema našem istraživanju, “iscenirane” kuće mogu donijeti ponudu veću za 1-5% .

Da bi Vaša kuća bila profesionalno inscenirana, upotrijebite predmete i rekvizite u boji kako biste stvorili male „vinjete“ u svakoj sobi . Ove vinjete sugeriraju kako se soba može koristiti. Na primjer, ako imate stol i stolice na otvorenom, na stol stavite dvije čaše za vino i bocu vina. Ostali popularni izbori uključuju: zdjelu s voćem na stolu za blagovanje, svijetle jastuke na kauču ili novi bijeli ručnici obješene u kupaonici.
 

Profesionalno nasuprot amaterskoj fotografiji: u čemu je razlika?


Ako odlučite sami snimiti fotografije, tada morate biti sigurni da izgledaju profesionalno. Postoji velika razlika između profesionalnih fotografija i onih amaterskih i kupci će to moći znati. Uz to, profesionalne fotografije učinit će vašu kuću izvanrednom na internetu. Amaterske fotografije neće.
Fotografija ispod je amaterski snimak.Kut: Svi iskusni profesionalni fotografi nekretnina koristit će širokokutne objektive, a ovo nije snimak širokog kuta. Nijedna linija nije ravna. Ovo nije dobar kut za slikanje kupaonice ni u jednom - ne možemo vidjeti sve, a čini se neobičnom i malom.
Osvjetljenje: Na fotografiji nema dovoljno prirodnog svjetla i izgleda više osvijetljeno umjetnim svjetlom nego sunčevim svjetlom.
Pojedinosti: Možete vidjeti odraz u ogledalu i refleksije na vratima tuša. Nema načina da se vidi kakav je pogled kroz prozor kupaonice; .
Mehanika: Izgleda da je ovaj snimak snimljen slobodno, umjesto sa stativom.

Sada pogledajte profesionalnu fotografiju u nastavku:


  
Kut: fotografija je snimljena širokim lećama i kut je savršen: možete vidjeti svaki mali detalj.
Rasvjeta: Puno je prirodnog svjetla, a boje su tople i žive.
Pojedinosti: Iz svakog prozora možete vidjeti pogled koji je fotograf vješto snimio.

Iako su razlike možda suptilne, profesionalna fotografija puno je bolji prikaz kuće od amaterske fotografije. Ako niste sigurni da ste spremni za zadatak, to je u redu! Vrhunski agent za nekretnine unajmit će provjerenog, iskušanog i istinskog profesionalnog fotografa za snimanje vašeg doma.
Ako ste spremni snimiti svoje fotografije nekretnine, nastavite sa čitanjem.
 

Kako slikati nekretnine?


S mobilnim uređajem teško možete kontrolirati kvalitet fotografije kao sa visokokvalitetnom kamerom. Također nekretnine trebate snimati sa širokim objektivom koji mobilni uređaji nemaju. Dakle, najbolje bi bilo unajmiti, posuditi ili kupiti visokokvalitetnu kameru (DSLR), stativ i širokokutne objektive.
Postoji mnogo DSLR fotoaparata koji se mogu odabrati, ali za fotografiranje nekretnina Nikon D750 i Canon 5D Mark III su toplo preporučeni.  
Širokokutni objektiv neophodan je za pravilno slikanje nekretnina. Širokokutni objektiv je razlika između snimanja jedne slike i pola sobe i snimanja jedne slike na kojoj možete vidjeti cijeli prostor. Za svaki snimak morate koristiti objektiv širokog kuta! Ako imate Nikon ili Canon, pokušajte s Sigma 10-20 mm f / 4 - 5,6 širokokutnim sočivima .

Na slici ispod (lijevo) je prikazan pejzaž slikan običnim objektivom, a desno širikokutnim objektivom.


  

Najbolje postavke za fotografiranje nekretnina


Za veću kontrolu tijekom postupka uređivanja fotografija, trebali biste snimati u RAW-u, a ne u JPEG-u. RAW fotografije pružaju bolju mogućnost promjene slike - u osnovi su to negativi koji još nisu gotovi. Imate veću kontrolu nad ekspozicijom slike, ravnotežom bijele boje, naglascima i sjenama, kontrastom i još mnogo toga. Datoteke su puno veće i neupotrebljive su bez uređivanja, pa ćete ih morati dovršiti kako biste ih dovršili. Ako želite manje raditi u post-produkciji i znate da možete snimiti fotografije prvi put, snimite ih u JPEG-u. Trebate podesiti otvor blende, ISO i brzinu zatvarača vaše kamere. Otvor blende određuje koliko svjetla ulazi kroz objektiv, a ISO kontrolira koliko je fotoaparat osjetljiv na svjetlost. Brzina zatvarača kontrolira koliko dugo svjetlost fotoaparata omogućuje dosezanje senzora.

Preporučene postavke za fotografije nekretnine:
• Otvor blende: Između F / 8 - F / 11
• ISO: 400 ili niži
• Brzina zatvarača: 1/60
 

Rasvjeta i kada snimati?


Najbolje osvjetljenje za fotografije u zatvorenim prostorima je kad sunce sja i kada je vedro. Fotografije na otvorenom najbolje je snimati u sumrak. Izbjegavajte oblačne i kišne dane jer mogu uzrokovati loše osvjetljenje i neravnomjeran balans bijele boje. Ako se želite još više potruditi oko toga, najbolje vrijeme za snimanje ovisi o položaju svaka sobe. Želite da sunce bude iza kamere kako bi boje bile osvijetljene. Na primjer, kad fotografirate vanjštinu, možete pretpostaviti: ujutro biste trebali snimati kuću okrenutu prema istoku, popodne kuće okrenute prema zapadu, kuću okrenutu prema sjeveru od 10:00 do 16:00 h, , i kuća okrenutu prema jugu u rano jutro ili neposredno prije zalaska sunca.

Za snimke interijera, razmislite o položaju prozora u svakoj sobi i procijenite položaj sunca. Zatim napravite nekoliko probnih snimaka kako biste utvrdili je li svjetlo savršeno. Trebali biste moći vidjeti boje i detalje u sobi. Nikada se ne biste trebali osloniti na umjetnu rasvjetu u sobi , osim ako kuća sama po sebi nije suviše mračna i ako je svaka žarulja u sobi ista.
 

Koje boje najbolje djeluju na fotografijama nekretnina?


"Ako imate svijetlu boju poput svijetlo zelene boje, ona neće izgledati dobro na slikama kao neutralna boja. Čak i tamnija boja izgleda malo bolje od nekih svjetlijih boja poput ružičaste i ljubičaste boje koje vlasnici nekretnina koriste u nekim od spavaćih soba za djecu. Svjetlije nijanse djeluju bolje i čine da se soba osjeća veća. "

Ukoliko su zidovi nekretnine u bojama, koristite pops rekvizite u žutoj boji. Žuta je svijetla, topla i ugodna boja koja može kod potencijalnog kupca izazvati osjećaj kao da je “kod kuće”. Isprobajte žute jastuke na kauču, zdjelu s limunom ili buket žutog cvijeća.
 

Stvorite savršenu kompoziciju


Mnogo je različitih škola razmišljanja o najboljem načinu stvaranja najbolje kompozicije za svaku fotografiju. Neki fotografi vjeruju u slikanje sa visine, drugi slikaju iz ugla sobe, a drugi kažu da to pomiješaju i pronađu najkreativniji kut koji mogu. Budući da je svaki prostor drugačiji, pokušajte snimati u svakom od tih kutova: napravite snimak “sa glave”, napravite jedan iz ugla sobe, a zatim fotografirajte s drugog mjesta u sobi za koje mislite da je dobar.
Pazite da su sve vertikalne linije na slici savršeno okomite. Ovde će Vam pomoći stativ.

U dnevnoj i obiteljskoj sobi kamera bi trebala biti postavljena na visini između 90 – 120 cm.  Razlog zbog kojeg postoji tako veliki jaz je taj što postoji velika raznolikost u visini namještaja. Optimalna visina fotoaparata ovisi o vašem prostoru i načinu na koji ste ga postavili. Morate koristiti svoju najbolju prosudbu kako biste maksimalno iskoristili sobu. Nemojte se toliko fokusirati na svoj namještaj: prodajete kuću, a značajke poput oblikovanja vijenca i ugradbenih elemenata trebaju imati prednost nad osobnim predmetima.

U spavaćim sobama fotoaparat bi trebao biti 38 - 58 cm viši od kreveta, a u kuhinji bi fotoaparat trebao biti 38- 58 cm viši od kuhinjskog pulta.
Dobro pravilo koje se treba pridržavati jest da želite snimiti više poda nego stropa. Podovi su često uzorkovani i zanimljivi, pogotovo ako imate ukrasnu pločicu ili tvrdo drvo.
  

Ispričajte priču sa fotografijama vaših nekretnina


Ako kupac nađe vaš oglas za nekretninu na internetu,fotografije su ono što ga mora osvojiti. Dakle, fotografije trebaju stvoriti uvjerljivu priču vašeg doma.
Najbolji način da ispričate ovu „priču“ je sjajna fotografija (naravno!) i redoslijed kako fotografije postaviti u oglasu.  Redoslijed bi trebao biti: vanjski dio, zatim ulaz, kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, glavna spavaća soba, a zatim sve dodatne spavaće sobe.
Svatko tko bi pronašao vašu kuću na Internetu, trebao bi se osjećati kao da hoda kroz kuću. Nekretnine s većim brojem slika se puno brže prodaju nego nekretnine sa svega 3-5 slika.
  

Zašto su fotografije toliko važne kupcima


Prema Nacionalnom udruženju agenata za nekretnine u SAD-u, 95% kupaca tražilo je kuću iz snova na internetu . Dakle, ako se vaša kuća ne prikazuje dobro na mreži, postoji vrlo mala šansa da dođe kupac i da je vidi osobno. Fotografije vašeg doma od početka diktiraju koliko aktivnosti i kakve će ponude imati vaša kuća. Zato je važno da one izgledaju što profesionalnije i da prikažu sve dijelove interijera i eksterijera Vaše nekretnine, optimalno 15-20 slika po oglasu.
The account with the email address already exists on the site. To synchronize with Social Network Login plugin please enter the password to your account on the site.

Oglasi za usporedbu

    Još niste odabrali oglase za poređenje.
    Prijava
    Korisničko ime
    Lozinka
    Zaboravljena lozinka? Promijeni lozinku